Vad är hemligheten med chokladens fördelar?

Varför är riktig choklad så bra? Vad innehåller den som gör att det både vattnas i munnen på en och samtidigt främjar hälsan? För låt oss vara ärliga – det är inte mycket som smakar ljuvligt och som samtidigt är nyttigt, eller hur?

Ämnen i chokladen

500px-Chocolate02I choklad finns det ett ämne som heter teobromin. Det här ämnet ger oss lite skämtsamt ett lyckorus samtidigt som det gör oss alerta och fokuserade. Kanske är det därför som du ibland vill ta en liten smakbit framför datorn när du jobbar. Det som är så fantastiskt med teobromin är att det ger ungefär samma effekt som koffeinet gör i en kopp kaffe men utan att ge oss biverkningar som huvudvärk och dålig mage.

I övrigt innehåller kakaobönan många andra vitaminer och mineraler som A-och E-vitamin, magnesium, fosfor, järn, kalium och selen. De sistnämnda är bra för skelettet och är positivt om man lider av benskörhet. Barn som växer kan också med fördel äta choklad. Detta är naturligtvis den nyttiga chokladen och inte vanlig, billig mjölkchoklad full med e-nummer.

Vilka effekter kan man uppnå?

Magnesiumet i kakaobönan är en mindre aptitdämpare som i bästa fall kan påverka vikten. Ja, faktiskt! Rätt choklad i rätt mängd kan alltså stimulera viktnedgång om man har tur. Chokladen innehåller också mycket antioxidanter som hjälper immunförsvaret att återhämta sig. Man har även, i studier, sett samband mellan lägre risker för hjärtinfarkt och stroke och en regelbunden chokladkonsumtion.

Många säger även att choklad är en kompensation för sex. Nja, riktigt så enkelt är det väl inte, men att det frigör serotonin och ökar pulsen, gör att man kan känna likheter med känslan av att vara förälskad. Är du singel kanske du kan testa om det hjälper.

Sist men inte minst – du ska inte gå på myten om att choklad ger dig acne. Studier visar inga samband mellan finnig hy och choklad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *