Praliner och tryfflar

Här tänkte jag gå in lite mer på två av de mest populära varianterna av choklad, när du vill imponera genom en trevlig present eller unna dig något riktigt lyxigt ensam en kväll.

Praliner

Chokladpraliner kan vara rena konstverken och det förekommer en rad tävlingar där den bästa och vackraste pralinen tävlar om titeln. Fyllningen består oftast av ganache; en blandning av choklad, smör, socker och grädde som spritsas ut i formar. Sedan doppar man konfekten i smält choklad och dekorerar bitarna med diverse godsaker. Riktigt fina praliner kan vara oerhört vackra men en vanlig Aladdinask innehåller också praliner som är goda att äta till festliga sammanhang och som inte kostar skjortan.

Tryffeln

dark-953248_960_720Tryfflar består av krämen ganache som dessutom finns i praliner, kan man kort och gott säga. Men de rullas sedan i kakao eller kan, även de, doppas i smält choklad. Ordet tryffel kommer från deras form som ser ut som de eftertraktade och dyra tryffelsvamparna som växer under jord. Att kalla chokladen för tryfflar, ger på så sätt en liten lyxig klang. Tryfflar har numera även producerats med andra smaksättare som lakrits, frukt och kaffesmaker och många, många fler.

Skillnaden

Skillnaden mellan praliner och tryfflar är att pralinen ofta är mer dekorerad och har en jämnare och fastare form. En annan skillnad är att man faktiskt inte behöver använda grädde i en pralin.

Praliner håller sig också fräschare längre, uppemot en månad när allt kommer omkring, medan en tryffel jäser och måste konsumeras inom några dagar. De tillagas även på ett speciellt sätt medan pralinblandningen kan variera. Praliner passar dessutom bättre till viner, medan tryfflar är angenämare till en god whiskey eller starkare alkohol. Men allt beror naturligtvis på vad man tycker om och idag tillverkas så många olika varianter som passar både till det ena och det andra, så det är helt enkelt bara att prova sig fram.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *