Tillhör du en av dem som blundar av välbehag vid blotta tanken på en god chokladkaka eller en vackert dekorerad chokladpralin? Chokladälskare finns det många av och har funnits sedan över 2500 år. Sedan dess har människan fascinerats av alla de positiva effekter kakaon har på våra psyken och kroppar. Choklad sägs nämligen vara en riktig hälsofrämjare som kan påverka både depressioner, hjärtkärlsjukdomar och ersätta känslan av att vara förälskad. I viss mån, förstås.

Jag har i den här bloggen skrivit några riktigt mumsiga artiklar om chokladen och dess fördelar, hur man kan äta den och naturligtvis lite om dess fantastiska historia. Kakaobönan har satt guldkant på tillvaron världen över och med tiden har man lärt sig att framställa nya produkter – vissa som t.o.m. används till annat än ätbara godsaker. Vad sägs om en chokladmassage eller en hårinpackning med choklad?

Jag vill också dela med mig med lite information om choklad som du kanske inte visste innan. Chokladen har nämligen fler hemligheter som många kanske inte känner till, så här finns ytterligare lite läsning som kan hjälpa till att imponera på dina vänner.

Att välja rätt choklad är ibland svårare än man tror, eftersom många tillverkare luras och skriver saker på innehållsförteckningen som verkar bra men som egentligen är oklara. Jag ska försöka reda ut det lite närmare. Samtidigt ska jag förklara skillnaden mellan olika chokladkonfekt och vilka kakaobönor som anses vara de allra finaste om du vill njuta av den allra bästa varianten. Varför inte göra dig en varm kopp choklad och unna dig lite läsning om den varan som så många förknippar med njutning och glädje – nämligen den härliga chokladen.