Njutningen med choklad

Att choklad är en njutningsvara är ingen hemlighet. Många kan inte ens gå förbi chokladkakorna på vägen till kassan i en butik utan att snegla lite extra på dem eller köpa hem en bit. På grund av detta får vi ofta dåligt samvete och inte sällan blir vi förbannade på oss själva när vi väl har mumsat i oss chokladbiten. Under tiden är vi nämligen så upptagna av att njuta av smaken och konsistensen, att hjärna förmodligen inte kan tänka på någonting annat. Men misströsta inte, för choklad i rätt mängd är tvärtom nyttigt och bra för hälsan. Då skriver jag dock – i rätt mängd!

Chokladens historia som älskat livsmedel

Patchi_Chocolate_PiecesFrån början användes faktiskt choklad för medicinska syften och då främst som dryck. Kakaobönan användes t.o.m. som valuta hos mayaindianerna. Man ansåg att chokladen gav afrodisiakiska effekter, såväl som hälsofrämjande och stärkande. Tillsammans med kaffehusen började man öppna chokladhus och läkarna kunde ordinera sina patienter att dricka många koppar av choklad för eget välmående.

Dock hade bara de mer välbärgade råd att dricka det och det blev mycket populärt hos hoven i Europa att konsumera choklad i högre omfattning. Därav kommer kanske känslan av lyx när man unnar sig en riktigt fin chokladbit eller konfekt. I mitten på 1800-talet producerades den första chokladkakan då en ny framställningsprocess hade uppfunnits genom att få ut kakaofett ur bönorna. På detta sätt uppkom tillverkningen av fina praliner, konfekt och chokladkakor i hela Europa. I Sverige öppnade både fabrikerna Cloetta, Mazetti m.fl. i slutet på 1800-talet och sedan var produktionen i full gång. Folk började äta choklad som aldrig förr.

Choklad idag

Mycket choklad har numera förlorat sin karaktär och ersatts av för mycket socker, mjölk och tillsatser, vilket gör att den inte bidrar med sina nyttiga aspekter på samma sätt. Ska du köpa riktigt fin choklad som också gör gott, bör du köpa mörk choklad, minst 70% kakao som är ekologisk och fri från mjölk och palmolja. Då har den både hjärtskyddande egenskaper, stärker skelettet och gör dig pigg och fokuserad. Men vräk inte i dig! Några få bitar räcker gott och väl.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *