Julgodis med choklad

När det lackar mot jul, ligger chokladen högt upp på listan över olika Julgodis och konfekt att göra själv eller köpa hem. Hyllorna i butikerna är proppfulla av chokladpraliner, tryfflar och chokladfigurer som bara väntar på att få ätas upp.

Ischoklad

Faktum är att ischoklad är både älskad och hatad. Många anser att smaken är för tråkig och att kokosfettet tar bort chokladsmaken. Andra tycker att julen inte är fulländad om inte ischokladen pryder ett fat i vardagsrummet. Oavsett vad du tycker så är den mycket enkel att göra. Kokosfett och smält choklad och vips, så är det klart! Lite mintarom också kanske, för dig som gillar mintsmak.

Chokladfudge

chocolate-581687_960_720Fudge kan göras på flera olika sätt och med diverse smaksättare, men chokladfudgen är himmelskt god. Dock ganska mättande så ät inte för mycket. Chokladfudge hör till ett av julens mest älskade godis och du kan göra den med nötter och mandlar eller bara med ren och skär choklad. Den kan göras på många olika sätt och recepten flödar på nätet, men var säker på att ha i mycket fin kakao, annars stelnar den inte. En enkel och smarrig fudge görs på kondenserad mjölk, fin kakao, lite smör, smält choklad (mörk eller mjölkchoklad) och smaksättning som lite salt, nötter, russin, mandlar eller vad man nu vill ha i. Mmmm!

Mozartkulor

I Tyskland och Österrike gör man makalöst gott julgodis, späckat med choklad. Att blanda marsipan och choklad är mycket populärt och Mozartkulor är ett exempel på godis att sätta tänderna i. De består av ett hjärta av nougat, inrullat i marsipan. Doppade i smält choklad och himmelsk goda.

En fransk variant av dessa är Ferrero Rocher-kulorna som även är rullade i hackade nötter.

Nyttigt julgodis

För dig som vill dra ned på fettet och sockret finns många nyttigare recept. Chokladcornflakes som blandas med smält choklad och lite russin eller valnötter, är hur enkelt som helst att göra. Och gott!

Att bara ta det man har hemma i skafferiet i form av torkade frukter, nötter och annat kul, och sedan ringla smält choklad över, kan göra den största hälsofreaken till en finsmakare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *