Hur kan man inta sin choklad?

Choklad kan drickas och ätas på massvis av olika sätt. Jag tänkte skriva ned några varianter som du kan testa om du vill variera dig något.

Hur mycket choklad bör man äta?

För det första, hur mycket choklad bör du konsumera innan det blir överdrivet? Ja, det är lite olika, men runt 100 gram om dagen har faktiskt visat sig ge jättegoda effekter på hjärtat, hjärnan och hälsan i övrigt. Detta har varit choklad som antingen är ekologisk eller inte innehåller socker och mättade fetter. Istället har den sötats med agavesirap eller kokosnektar och finns ofta på hälsokosthyllorna. Du ska således undvika den dåliga chokladen. Lite choklad varje dag är alltså helt okej utan att du behöver få dåligt samvete.

Hur kan man äta eller dricka sin choklad?

1024px-Chocolate_Sour-Cream_Icing_before_adding_icing_sugarDet bästa sättet att få i sig de viktiga näringsämnena i chokladen är att äta råa nibs. De kan man strö över gröt, yoghurt eller ha i smoothies på morgonkvisten. Man kan också lägga några av dem på bröd och låta dem smälta i ugnen samtidigt som brödet rostas. Det blir lite som en nyttig Nutellavariant. Att blanda i dem i müslin är också en bra idé och vissa väljer att göra egna müslibars som de sedan gräddar i ugnen.

Även den varma drickchokladen görs bäst genom att lägga några nibs i ett glas och hälla över varm mjölk. I annat fall kan man ta ekologiskt kakaopulver och blanda i kastrullen.

Kombinationer med choklad

På senare tid har det forskats mycket om smaker som gifter sig väl med chokladen. Vissa kombinationer kanske låter helt galna, men man ska inte döma förrän man har provat.

  • Mörk choklad och ädelost.
  • Balsamvinäger och mörk chokladglass.
  • Mjölkchoklad med banan och jordnötter till en god dessert.
  • Bacon och mjölkchoklad.
  • Vit choklad och blomkål. Chokladen bör då ingå i en sås.
  • Wasabi och vit choklad.
  • Vit choklad med passionsfrukt eller citrongräs.

Låter det som något du är modig nog att prova på? Kanske blir du glatt överraskad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *