Hitta den bästa chokladen

Man kan faktiskt likna chokladprovning med vinprovning. Först ska man lukta, sedan smaka.

För en ultimat doftupplevelse – bryt chokladbiten i två delar och gnugga dem mot varandra för att känna av dofterna. Och när du äter, bit för Guds skull inte i den utan låt chokladen smälta i munnen långsamt. Bra choklad dröjer sig kvar länge i gommen.

Ursprung och böna

När man tittar efter den bästa chokladsorten, tittar man främst efter två saker: Var den tillverkats och vilken böna den är gjord av. Många tror att bara chokladen kommer från Bryssel eller Schweiz så är den bra. Men ofta används mindre fina bönor därifrån eller man tar mer kokosfett istället för kakaofett. Därför ska jag försöka klargöra vilka bönor som finns och vilken kvalitet de har.

Det finns tre kakaobönor som odlas på olika platser i världen.

  • Criollo, som är den finaste bönan. Den smakar sött och lite syrligt och ger alltid bra choklad. Benämningen är precis som i vinets värld, Grand Cru. Den odlas främst i Sydamerika och på Madagaskar.
  • Forastero, den vanligaste kakaobönan. Den är ganska bitter, vilket kräver många tillsatser som socker och andra ämnen som gör chokladen billigare och sämre.
  • Trinitario som är en blandning av ovannämnda sorter.

Några ursprungsländer att ta fasta på och som tillverkar fin choklad är Ecuador, Venezuela, Trinidad, Madagaskar, Ghana och Java i Indonesien. Smaken är naturligtvis individuell.

Chokladgodis

chocolates-1247245_960_720Det finns en mängd chokladgodis och konfekt som du kan njuta av. Ju finare desto dyrare men du får också ut mer av smaken. Praliner och tryfflar är godis som är tillverkade av en ganache, dvs en blandning på choklad, smör, grädde och socker och som sedan smaksätts med något annat, typ frukt, vanilj eller kaffe. Tryfflar pudrar man ofta med kakaopulver och praliner doppar man i choklad och garnerar. Många praliner har även en fyllning av t.ex. marsipan, likör eller krämer av olika slag och kan vara rena smakexplosionen i munnen.

Dessutom finns chokladpastiller, tabletter, bakverk och glass och naturligtvis den traditionella chokladbollen gjord på havregryn och rullad i pärlsocker, för att inte nämna allt som kan doppas i choklad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *