Chokladhemligheter

Att choklad gör mer nytta än ont, är vi numera överens om. Den motverkar till en viss del hjärt-och kärlsjukdomar, höjer koncentrationsförmågan, sänker stressnivån och påverkar depressioner samt fixar till kärlekslivet en aning. Här kommer ytterligare några fakta om choklad som du kanske inte kände till innan.

  • Ren choklad innehåller inget onyttigt.chocolate-2119380_960_720
  • En bit fin choklad innehåller mer kalcium, riboflavin och protein, än en banan eller en apelsin.
  • Choklad ger mättnadskänsla, bara genom att äta en liten bit. Detta gäller som sagt ren och mörk choklad och man märker faktiskt att man inte behöver en stor mängd av den för att bli tillfredsställd. Därför kan man faktiskt gå ned i vikt genom att äta några bitar choklad istället för att äta godis eller en bulle.
  • Mer än 75% kakaomassa behövs inte för då blir smaken alltför bitter. Det finns dock märken som tillverkar 99-procentig choklad, men frågan är hur många som verkligen uppskattar det.
  • Visste du att du kan gå på chokladprovningar och dels få smaka på den allra finaste chokladen, dels få experthjälp med annan mat som passar till, samt vilka viner som gifter sig med chokladpraliner, tryfflar och liknande.
  • En del chokladpraliner är pyntade med rent, ätbart guld. Både vackert att se på och intressant för smaklökarna.
  • Riven choklad är perfekt som smaksättare på vanlig mat som exempelvis pasta eller i brun sås eller varför inte i en köttgryta. Det behöver inte betyda att såsen eller maten kommer att smaka choklad, utan den kommer bara ge en indikation, ungefär som en krydda. Ha på ytterst lite, ungefär som när du pepprar på mat. Krydda på slutet. Choklad får inte kokas för då försvinner smaken.
  • Choklad innehåller en del av samma ämne som finns i cannabis, nämligen anandamid. Andra ämnen är fenetylamin och tyramin som har en liknande effekt som om man intar amfetamin. Lugn! Choklad är ingen drog och de ämnen som finns däri existerar i så pass små mängder att de är helt ofarliga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *